Historia

1978 startade Johan Holmström Friskis&Svettis i Stockholm. Han gjorde det utifrån en idé om att idrottsrörelsen och sjukvården skulle kunna utnyttja varandras kunskap bättre. Friskis&Svettis blev ett exempel på hur man kunde arbeta närmare varandra och samla erfarenhet, kunskap och entusiasm under ett och samma tak. Friskis&Svettis ville skapa en brygga mellan sjukvård och friskvård.

I namnet var “&” viktigast.

Friskis stod för en del av verksamheten. Svettis för en annan. Friskis var aktiviteter för dem som av olika anledningar inte kunde vara med i den vanliga jympan. Svettis var träningen för alla andra. Men tecknet “&” var viktigast. Det representerade målsättningen att slussa människor från Friskis till Svettis. Alla skulle kunna hitta en träningsform som passade, oavsett om man var vältränad eller otränad, gammal eller ung. I dag pratar vi inte så mycket om Friskis som det ena och Svettis som det andra. Men målsättningen att alla ska kunna hitta en träningsform som passar är lika levande som den alltid har varit.

I dag har vi över en halv miljon medlemmar

Till det allra första gympapasset som hölls i Salénhuset i Stockholm kom det en person. Idag, 35 år senare, har vi över en halv miljon medlemmar i 8 länder och på många orter har vi egna träningsanläggningar. I Sverige finns det 108 lokala föreningar och i Norge finns det 38. Friskis&Svettis finns även i Helsingfors, Vanda, Köpenhamn, Bryssel, Luxemburg, Paris, London och Aberdeen.

Våra drygt 16 000 engagerade funktionärer arbetar ideellt och ser till att vi kan erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Den klassiska gympan samsas idag med ett stort antal andra träningsformer som exempelvis spinning, yoga, core och gym. Vi utvecklas ständigt eftersom vårt mål är att få så många som möjligt att motionera och uppleva rörelseglädje och för att vi vill kunna erbjuda olika former av fysiska aktiviteter med Friskis&Svettis värderingar som grund.

Friskis&Svettis Danderyd

Friskis & Svettis Danderyd startade 1990. Vi är i dag ca 2 000 medlemmar.

Vi har sedan i september 2005 en egen anläggning med gruppträning och gym i Mörby Centrum. Under 2010 byggde Friskis&Svettis Danderyd ut och fick dubbelt så stor yta till gymmet samtidigt som vi både utökade och uppgraderade träningsmaskinerna i lokalen.

2014 byggde vi om herrarnas omklädningsrum med större ytor och egen bastu.

2015 la vi om golvet i gruppträningssalen samt i delar av gymmet.

2017 startar vi spinning och bygger ut.

”Idrottsmodellen” ger förutsättningar framåt!

En större del av F&S Danderyds verksamhet kommer att läggas i dotterbolaget JSDH (Jympa så det hörs AB). Syftet är att ge föreningen de bästa förutsättningarna för att kunna fortsätta skapa rörelseglädje för alla.


Våren 2016 gjorde Skatteverket ett viktigt ställningstagande. Det rörde hur svenska föreningars dotterbolag får hyra ut lokaler till sina egna ägare (föreningarna). Beslutet påverkar inte bara Friskis&Svettis Danderyd och vårt dotterbolag JSDH, utan idrottsföreningar i hela Sverige.

Vägval för Danderydsföreningen

I och med Skatteverkets nya riktlinjer behövde vi göra ett vägval. Det ena alternativet var att fortsätta att bedriva verksamheten på ungefär samma sätt som idag, med ökade momskostnader på runt 450.000 kronor per år. Detta eftersom Skatteverkets nya regeltolkning innebär att JSDH inte längre får dra av ingående moms för lokaluthyrningen till föreningen.

Idrottsmodellen – beprövat upplägg i föreningssverige

Det andra alternativet, ett upplägg som ibland kallas för ”idrottsmodellen” eftersom det används av fler och fler svenska idrottsföreningar, visade sig vara betydligt bättre för föreningens framtid. Här görs en tydligare uppdelning mellan föreningens och dotterbolagets verksamheter och en större del av föreningens verksamhet hamnar i dotterbolaget.

– F&S Danderyd fortsätter vara en förening med det ideella engagemanget som kärna. JSDH ägs dessutom till 100 procent av föreningen. Dotterbolagets pengar går direkt tillbaka till verksamheten och kommer på så sätt till nytta för föreningens funktionärer och medlemmar.

Omställning innan årets slut

Eftersom Skatteverkets nya regeltolkning redan börjat gälla och innebär stora kostnader för föreningen varje månad, vill föreningen göra omställningen så snart det går. Målet är att allt ska vara på plats till 1 september.

Störst förändring blir det internt. Vår ambition är att medlemmar och funktionärer inte ska märka något av omställningen, Friskis ska fortfarande kännas som Friskis. Friskis&Svettis är en idé om träning. Vi väljer att omorganisera F&S Danderyd för att det ger oss bäst förutsättningar att fortsätta förverkliga vår idé om träning för alla.

 • Ordinarie öppettider

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar07.0009.0007.0009.0007.0009.0010.00
  Stänger22.0022.0022.0022.0020.0018.0020.00
 • Fredag 27 april 07.00-19.00

 • Lördag 28 april 09.00-12.00

 • Söndag 29 april 10.00-19.00

 • Måndag 30 april (valborg) 09.00-19.00

 • Tisdag 1 maj 10.00-20.00

   facebook