”Idrottsmodellen” ger förutsättningar framåt!

”Idrottsmodellen” ger förutsättningar framåt!

En större del av F&S Danderyds verksamhet kommer att läggas i dotterbolaget JSDH (Jympa så det hörs AB). Syftet är att ge föreningen de bästa förutsättningarna för att kunna fortsätta skapa rörelseglädje för alla.


Våren 2016 gjorde Skatteverket ett viktigt ställningstagande. Det rörde hur svenska föreningars dotterbolag får hyra ut lokaler till sina egna ägare (föreningarna). Beslutet påverkar inte bara Friskis&Svettis Stockholm och vårt dotterbolag JSDH, utan idrottsföreningar i hela Sverige.

Vägval för Danderydsföreningen

I och med Skatteverkets nya riktlinjer behövde vi göra ett vägval. Det ena alternativet var att fortsätta att bedriva verksamheten på ungefär samma sätt som idag, med ökade momskostnader på runt 450.000 kronor per år. Detta eftersom Skatteverkets nya regeltolkning innebär att JSDH inte längre får dra av ingående moms för lokaluthyrningen till föreningen.

Idrottsmodellen – beprövat upplägg i föreningssverige

Det andra alternativet, ett upplägg som ibland kallas för ”idrottsmodellen” eftersom det används av fler och fler svenska idrottsföreningar, visade sig vara betydligt bättre för föreningens framtid. Här görs en tydligare uppdelning mellan föreningens och dotterbolagets verksamheter och en större del av föreningens verksamhet hamnar i dotterbolaget.

– F&S Danderyd fortsätter vara en förening med det ideella engagemanget som kärna. JSDH ägs dessutom till 100 procent av föreningen. Dotterbolagets pengar går direkt tillbaka till verksamheten och kommer på så sätt till nytta för föreningens funktionärer och medlemmar.

Omställning innan årets slut

Eftersom Skatteverkets nya regeltolkning redan börjat gälla och innebär stora kostnader för föreningen varje månad, vill föreningen göra omställningen så snart det går. Målet är att allt ska vara på plats till 1 september.

Störst förändring blir det internt. Vår ambition är att medlemmar och funktionärer inte ska märka något av omställningen, Friskis ska fortfarande kännas som Friskis. Friskis&Svettis är en idé om träning. Vi väljer att omorganisera F&S Danderyd för att det ger oss bäst förutsättningar att fortsätta förverkliga vår idé om träning för alla.

 • Öppettider med start 5 september

 • MånTisOnsTorsFreLörSön
  Öppnar07:0009:0007:0009:0007:0009:0010:00
  Sista inpassering21:3021:3021:3021:3019:3017:3019:30
  Stänger22:0022:0022:0022:0020:0018:0020:00
 • Öppettider jul.

   facebook